Gastouders Lisette en Sarina aan het woord

Gastouder Lisette verteld over haar werk als gastouder.

Wel eens afgevraagd of gastouder zijn iets voor jou is? Ik heb maart 2020 eindelijk deze stap gezet. En ik ben tot nu toe elke dag blij dat ik deze keus gemaakt heb. 

Wat is er dan zoveel leuker aan om als gastouder te werken dan op een kinderdagverblijf?

Voor mij is het o.a. dat je echt het vaste gezicht bent voor de groep ouders en kinderen. En dat je onafhankelijk bent. Het werken met kinderen is leuk maar zoveel leuker als je het vanuit deze verbondenheid met de kinderen kan doen. Doordat je de kinderen (en de ouders) zo goed leert kennen kom je er steeds meer achter waarbij je het kind kan ondersteunen m.b.t. zijn/haar ontwikkeling. En het leuke is, binnen de pedagogische grenzen, en in overleg met de ouders kan je het gewoon gaan doen! In plaats van altijd alles moeten overleggen met je collega. Wat ik bijvoorbeeld heerlijk vind is dat als de kinderen aan het spelen zijn ik zonder overleg een half uurtje later kan gaan eten. Of om lekker naar de speeltuin te gaan. Heel fijn om van je programma af te kunnen wijken in overleg met jezelf.

Nadelen zijn er natuurlijk ook, tijd voor jezelf tijdens de pauzes lukt vaak niet. Het zijn lange dagen. Je begint vroeg en kan pas stoppen nadat alle kinderen zijn opgehaald en de boel weer aan kant is.

Ook ben je ondernemer met alles wat daar bij hoort.

Maar al met al zou ik het voor geen goud willen missen.

Door: Lisette Snoek

Liz’ Happy Kidz (Opheusden)

https://www.lizhappykidz.nl/

 

 

 Gastouder Sarina verteld over haar werk als gastouder.

Ik sta iedere dag enthousiast op de kinderen te wachten. Bij het brengmoment wordt er verteld wat belangrijk is om te weten voor mij. Alléén voor mij want ik ben het korte lijntje tussen thuis en hier, een verlengde van thuis als het ware. Dat is heel prettig, want zo krijg je een hechte band met elkaar.

Ik vind het heel prettig om als gastouder opvang te kunnen bieden omdat het kleinschalig, in huiselijke sfeer is. Hierdoor kan ik veel  aandacht besteden aan ieder individueel kind. Ik krijg de kans om de kinderen goed te leren kennen. Daar is ook de tijd en ruimte voor omdat het een kleine groep kinderen is.

Geen enkele dag is hetzelfde. We zingen, lezen boekjes en doen activiteiten met elkaar. Bij activiteiten kun je denken aan spelletjes doen, knutselen, samen de tafeldekken, samen opruimen en bijvoorbeeld koekjes bakken. Ik werk met wisselende thema’s samen met Puk, van het VE programma Uk en Puk. Puk is een pop die echt bij onze groep hoort, de kinderen zijn dol op hem. Rondom mijn huis zijn er veel dieren te vinden, dus daar besteed ik ook veel aandacht aan met de kinderen. Samen de dieren voeren en kijken naar de lammetjes of puppy’s, we maken er altijd even tijd voor.

Door middel van foto’s , berichtjes en een uitgebreide overdracht betrek ik de ouders zoveel mogelijk bij hoe het met hun kindje gaat. Het kleinschalige en huiselijke maakt de Gastouderopvang heel persoonlijk.

Ik geniet er ontzettend van dat ik de kinderen zoveel kan leren. Samen spelen is samen leren. En doordat ik dit in klein groepsverband kan bieden leren ze nog meer!

Het mooiste geschenk is als kinderen aan het einde van de dag nog niet klaar zijn met spelen en eigenlijk nog niet mee naar huis willen. Ik geniet elke dag van mijn werk als gastouder.

Door: Sarina van der Kieft

Gastouderopvang de Vijverhof (Ommeren)

https://www.facebook.com/gastouderopdeboerderij/